İkinci Tur: Seçimlerde Truva Atları mı Var?

Seçimlerde Truva Atları mı Var? 14 Mayısta Ne oldu? Tuncay Özkan’ın Rolü Nedir? Bu soruların yanıtını arıyorum. 14 Mayıs seçimlerinde yaşadıklarımızı analiz etmek ve ikinci tur 28 Mayıs’ta seçim güvenliği adına bir uyarı yaparak ve sorumluları uyarmak amacıyla bu blog yazımı yazdım.

Bu sorular yanıtlanmadan ikinci tur kampanyası başlayamaz. Ayrıca, aşağıdaki sorulara da yanıt aranmalıdır:

  1. 2018 seçim sistemindeki sorunlar, bilinmesine rağmen neden CHP Onursal Adıgüzel’e yeniden bu sorumluluğu verdi?

  2. Onursal Adıgüzel, seçimlere hazır olduklarını söylemiş olmasına rağmen, 20 binden fazla CHP sandık görevlisinin ve müşahidinin eksik olduğu iddiaları var.

  3. Dün Onursal Adıgüzel neden görevden alındı? Burada bir ihmal varsa halka açık olmalıdır.

  4. CHP sistemi saat 23’ten itibaren gazetecilere kapattı mı? Müşahitlerin veri girecekleri ekranlarda hata mı vardı? YSK verileri ile karşılaştırma yapılabiliyor muydu?

  5. Tuncay Özkan’ın sahibi olduğu Anka ajansı, kaynağı belirsiz bir sonuç açıkladı mı? Seçim sonucu Anka, YSK ve AA sonuçları nasıl aynı oranda netleştiler?

  6. Tuncay Özkan’ın TMSF’ye dava açtığı ve Cevheri Güven tarafından açıklanan “95 Milyon Dolar seçimden sonra açıklanacak bir tutar” iddialarına karşı CHP neden önlem almadı? Tuncay Özkan hala neden genel başkan yardımcısı mı?

  7. İmamoğlu, 7.5 milyon oyun girildiğini söyledikten sonra, CHP neden seçim sonucunu açıklamadı?

  8. TELE1 doğru verileri açıklayarak, muhalif gözüken kanalların bilerek veya bilmeyerek SZCTV, HALKTV, KRT, FOX manipülasyonunu bozmasaydı, RTE seçimi kazandığını ilan edebilir miydi?

  9. %3 oranında bir oyun yazılımla RTE adına yazıldığı iddia edilen durum karşısında doğruluğu ve yanlışlığı teyit edecek bir mekanizma var mı?

  10. Halk TV, erken saatlerde hangi veriye dayalı seçimin ikinci tura kaldığını açıkladı?

Öncelikle sorunları belirlememiz gerekiyor. Seçim günü görevliydim ve sonuçları ancak gece geç saatlerde görebildim. Seçim gecesi tatmin edici bir açıklama yapılmadı. Açıklama yerine Kemal Kılıçtaroğlu’nun dün “bur-da-yım!” video mesajı, beni hayal kırıklığına uğrattı. Sorularımızın yanıtlarını almadan ikinci tura başlayamayız. Yanlışlarımızı tesit edip, önlem alıp düzeltip ikinci tura hazırlanmalıyız. Başka türlü bu seçimi kazanamayız. Milletvekili seçimleri büyük bir yıkımla bitti. Başkanlıkta böyle olmamalı.

Gördüğümüz gibi, seçim güvenliği sorunları ve manipülasyon iddiaları hala büyük bir endişe kaynağı olarak kalmaya devam ediyor. Sorular hala yanıtlanmamışken, ikinci tur seçimler için hazır değiliz. Ancak, çözüm yolları da var:

  1. İddialar netleşene kadar Tuncay Özkan’ın görevden alınması gerekiyor.
  2. Riskli bölgelerde sandık görevlisi ve müşahitler gönderilmeli, ıslak imza tutanakları kontrol edilmeli. Ve bu organizasyon, ekiplerin güvenliği sağlanarak yapılmalıdır.
  3. Tüm Muhalif partiler ve STK örgütleri birleşerek YSK verileri ile karşılaştırma yapacak ortak bir alt yapı kurulmalı ve
  4. Gazetecilere hızlı ve doğru veri sağlayacak bir alt yapı oluşturulmalı ve güvenilir kişilerin yönetiminde çalıştırılmalıdır.
  5. Oy kullanmayan vatandaşları oy kullanmaya teşvik edecek kampanyalar yapılmalıdır.
  6. Sinan Oğan’a oy veren seçmenlerin hassasiyetleri belirlenerek, ittifak politikaları onları da kapsayacak şekilde üretilmelidir.

Seçim güvenliği sorumluluğu tüm partilere düşüyor. Ancak, içinde bulunduğumuz durumu düzeltmek ve adil seçimler için şeffaf bir süreç oluşturmak için sorularımızın yanıtlanması ve gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşıyor. Sorunları aylar önce yıllar önce tespit edilmesine rağmen çözülmeyen seçim hazırlıklarının 2 haftada çözülmesini beklemiyorum. Bir kazanırsak bu örgütsüzlüğe rağmen kazanacağız.

Hazine Yardımı

Bu yıl milletvekili seçimi dolayısıyla partilere toplam 5 milyar lira Hazine yardımı yapıldı. AKP 2 milyar 179,5 milyon, CHP 1 milyar 157,4 milyon, MHP 567,3 milyon, İYİ Parti 509,1 milyon lira Hazine yardımı aldı. Önce tedbir konulan, Mart’ta ise Anayasa Mahkemesi’nce tedbir kararı kaldırılan HDP’ye ise 598,8 milyon lira Hazine yardımı yapıldı. Elinizde öylesine büyük bir kaynak var ki, ne istersen yapabilirsiniz bunca parayla. Yurtdışından en iyisinden seçim yazılımı alabilir, güvensiz seçim bölgelerine gönüllülerin ulaşımlarını, konaklamalarını dahi organize edebilirsiniz. Bu paranın sadece 40 milyonu bile seçim güvenliğini sağlamaya yeter.

Artık çok geç olmadan “Ba’de harâbi’l-Basra.” demeden. Basra harap olduktan sonra kimse konuşmasın. İş işten geçmeden “haydi!”