Eğitim Sisteminin Karmaşık Labirenti

Ali Rüzgar’ın ortaokul ikinci sınıfa geçişini izlerken, zaman nasıl da hızka akıp gidiyor diye düşünmüyorum desem yalan olur. O’nun büyüme sürecinin her safhasında bulunmak beni oldukça mutlu ediyor ama bazen de kaygılanmamı sağlayan noktalar çıkabiliyor karşıma. 😊

Bir baba olarak ilkelerimden birisi; çocuğumun hayal gücünün ve yaratıcılığından beslenmesi gerektiği konusunda. Ancak modern eğitim sistemine baktığımızda bu durum hiç de iç açıcı değil 🤔 Ev ödevleri, karneler derken… sanki tüm bunlarla çocukların doğasındaki renkler alınıp yerine gri kalıplar ekleniyor gibi…

Elbette okullar pek çok yönden mükemmele yaklaşabilir - bilgi vermekte📚💡 disiplin aşılamada, toplumsallığı anlatmada vb., fakat buradan hareketle bazen varlıklarının inovatif ve buluşçu ruhlarına ket vurma riskinden bahsetmek gerekiyor.

Şiir okumayı kitap okumayı seven oğlum artık ders kitapları dışında kitaplara arasına mesafe koymaya başladığını gözlemledim Ali Rüzgar’da… Ali ne yapsın? Eğer bir çocuğa evde çalışması için az sayıda ev ödevi verilseydi belki böyle olmayacaktı…

Gelelim eğitim sisteminin neden bu şekilde olduğuna. Bunun için bir zaman makinesi hayal edelim ve zaman makinesine binip 18.yüzyıl Avrupası’na gidelim 👀 Ayaklanmaların ve isyanların had safhada olduğu bir dönem… İsyan sürecinin yaşandığı evrede en etkili silah ne olabilirdi? Evet, zorunlu halk eğitimi! II.Frederick ve Maria Theresa gibi liderler tarafından getirilen değişiklikler…

Zorunlu halk eğitimin asıl amaç çocukların kişisel gelişimini desteklemek veya daha iyi vatandaşlar yetiştirmek değil; itaatkar işgücünü genişletmekti 👎 Bu yüzden okul saatleri fabrika çalışma saatlerine benzetildi ve böylece disiplinli bir neslin temellerini atmış oldular.

Peki ya o tarih boyunca durmadan çalışan insanların çocukları ne oldu diye soracak olursanız; onlarda kendi hayatları boyunda sadece yönetici sınıfının belirlediği şartlara uymakla görevli olan yeni ‘işgücünün’ parçası haline geldiler. Ancak tüm bunlar otoritenin isteğine bağlı olarak değiştirilebilen müfredatla sağlandığında, başarılı öğrencilik dedikleri not sistemide devreye giriyordu 📝🗂

Elbette bütün bu “kurallar” üzerinde sizden çok önemli kabul edilen figürler tarafından belirleniyor. Ancak unutmayalım ki; bilgiyi dağıtan her zaman üstün olmak zorunda değil ve bu bakış açısı artık demode bir yaklaşım.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda bu eğitim sistemini sorgulamamız gerektiği sonucuna varabiliriz.

İsmail Yurtsever