Sosyal Çevre: Ev Ödevinden Daha Etkili Bir Akademik Başarı Aracı

“Akşamüstü dörtte eve geldim, ödevimi bitirdiğimde saat gecenin ikisiydi. O kadar çok ödevim vardı ki yemeğe gidemedik. Annemle, babamla, kız kardeşimle konuşamadım… Yani evet, çok fazla ödev verildiğini düşünüyorum. Ve hayır. Bir işe yaradığına inanmıyorum… Gördüğüm her şeyi kopyaladım, bilgilerin hiçbiri kafama girmedi, yeter ki bitsin dedim. Ev ödevi hayatımı mahvetti.”

Bu sözler Salman Khan’nın Dünya Okulu kitabından bir alıntı. Birebir geçen yıl Ali’nin yaşadıkları dedim. Öyle görünüyor ki çocuklarımızın üzerindeki ev ödevi yükü artık taşınabilir bir yükten öteye geçti. Kiminle konuşsam aynı sorun. Çoğu zaman aileleri ile keyifli vakit geçirebilmeleri için bile vakit bulamıyorlar! Acaba bu durum gerçekten de onların gelişimine katkı sağlıyor mu?

Ev ödevini tamamen kötülemiyorum elbetteki ama dikkatlice yönetilmeli ve hayatın daha önemli yönlerini engellemediği şekilde verilmelidir. Evde yapılan çalışmalarla desteklenen okulda edinilen bilgiler elbetteki faydalı olabilir ancak buradaki mesele dikkatlice düzenlenen ve çocukların genel yaşam kalitelerini göz önünde bulunduran bir eğitim sistemi oluşturabilmektir.

Michigan Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma ise bizlere ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor: Aileyle sıkça ve uzun süreli yemek yenmesi, başarılı sınav sonuçları ile daha az davranış problemi arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Aslında çok basit; ailenizin etrafına toplandığınız sofrada geçirdiğiniz her dakika önemlidir. Neden mi? Çünkü aile içinde samimi konuşmalar sağlandığında, herkes birbirlerinin fikirlerine değer verdiğinde ve samimi ilgi gösterildiğinde çocuklarımız önemli değerleri öğreniyor. Motivasyonları artıyor ve bu sayede gelişen nitelikleriyle daha dikkatli ve hevesli öğrenciler olma yolunda ilerliyorlar.

Sonuçta evet, ev ödevleri belki bazı yeteneklerin pekiştirilmesine yardımcı olabilir; ancak unutmayın ki bir çocuğun ailesi ile arkadaşları ile geçirdiği kaliteli zaman çok daha kritiktir. Çünkü orada kazandığınız deneyimler sadece akademik başarıyı değil, hayattaki başarıyı da etkiliyor.

İsmail Yurtsever