Bir Çocuğun Zihniyetini Nasıl Şekillendirirsiniz? Carol Dweck’in Gelişim Zihniyeti Yaklaşımı
Çocukları övmek, o işi yapma isteklerine ve başarılarına zarar veriyor.
Kulağa biraz çılgınca gelebilir ama haydi, üzerinde düşünelim! 🤔 Çocuklardan sürekli olarak ‘çok zekisin’ diye övgü almanın aslında onları başarısızlığa mı sürüklediği hiç aklınıza gelmiş miydi? Şaka gibi görünse de bu durum Stanford Üniversitesinde çalışan psikolog Carol Dweck’in uzun süreli araştırmasının neticesidir. İnanması güç olsa da demek ki tüm o övgüler tam tersi bir etki yaratıyor olabilir! Hadi hep beraber bu garip ve şaşırtıcı yaklaşıma daha derinlemesine bakalım…
Onları başarıya iteceğine inandığımız tüm o övgüler tam tersi bir etki yaratıyor olabilir mi? İşin garip tarafı, hemen hepimiz çocuklara yapıcı geribildirimde bulunmayı ve onları cesaretlendirmeyi doğru buluruz. Fakat yeni araştırmalar bizi düşündürücü bir noktaya getiriyor: “Çocuklarınızın azmini kırmanın en iyi yolu ne biliyor musunuz? Onları sürekli olarak ‘çok zekisin’ diye övmek.” 😲
İnanması zor gibi görünse de bu durum, Stanford Üniversitesinde çalışan psikolog Carol Dweck’in uzun süreli araştırmasının neticesidir.
Dweck’in çalışmalarında gördüklerini sizinle paylaşıyorum; yetenek yerine çaba ve strateji odaklı yapılan övgüler, kalıcılık ve dayanma kabiliyetini arttırabiliyormuş.💡Yani asıl önemli olan her daim kişiye yönelik değil, işe veya eyleme yönelik olan övgülerdir! Bu şekilde davranarak çocuğunuza “Eğer çok uğraşırsam başarabilirim” anlayışını aşılamış olursunuz.
Söylediği laflardan ufak da olsa etkilenen biz veliler elbette ki minnaklarımızın her hareketini alkışlamaktayız👏. Ancak bu durum çocuğunuzda “sürekli övgü alabilmek için mükemmel olmalıyım” hissi doğurabilir ve hatalar yapmaktan korktuğunda yeni deneyimlere atılamaz 😰.
Bir sonraki övgünüzde nefesinizi tutup bir düşünmeniz dileğiyle… Çünkü asıl önemli olan, karşılaştıkları zorluklar karşısında pes etmek yerine mücadeleyi sürdürme azminin onlarda ne kadar güçlendiği değil mi?💪
Gelelim çözüm yollarına ve tavsiyelere!💡
1️⃣ Çocuklarınıza sürekli olarak “çok zekisin” diye demeyin; bunun yerine onlara “Ne kadar azimlisin!” diyerek motive edin.
2️⃣ Onların hatalarını eleştirmektense problem çözme becerilerini teşvik edici yaklaşımlar geliştirin. Hata yapmanın normal olduğunu anlatın ve başarıya ulaşmak için sabretmenin değerini vurgulayın.
3️⃣ Süreci takdir etmeye çalışın: Bir projenin sonundaki alacağı başarılı notun üzerinde durmayı bırakıp, gerçekten emek verip uğraştıklarında onlara destek olun.
4️⃣ Hem yeteneği hem de sıkı çalışmayı alkışlayabilirsiniz fakat neyi nasıl kutladığınıza dikkat edinin. Örneğin; bir resmi tamamlayan bir çocuğa “ne güzel resim yapmışsın” demektense “çok emek harcadığın belli oluyor, ne kadar çok çalıştığını görebiliyorum” demek daha iyi bir yaklaşım olacaktır.
5️⃣ Son olarak; çocuklarınıza yeni deneyimlere atılmaları ve farklı şeyler öğrenmeleri için alan açın. Kendilerini sadece “zeki” veya “becerikli” değil aynı zamanda “keşfeden”, “öğrenen” ve daima gelişebilen bireyler olarak tanımlamalarına yardımcı olun.
Unutmayalım ki asıl önemli olan ise onların karşılaştıkları zorluklar karşısında pes etmek yerine mücadeleyi, sürdürme azminin gücü bulmalarını öğretmektir! 💪🚀
Bu yazıda kaynak olarak Carol Dweck’in “Aklını En Doğru Şekilde Kullan” kitabını kullandım.
İsmail Yurtsever